“In Noord-Holland bestaan nog twee of drie van dit soort winkeltjes…”


Uniek loodgietersbedrijf Sanders in Purmerend bestaat 125 jaar

In een snelle en voortdurende veranderende wereld lijkt bij het winkeltje van Loodgietersbedrijf Sanders in de Nieuwstraat 31-33 in Purmerend de tijd te hebben stilgestaan. Lijkt! Want het rasfamiliebedrijf is meegegaan met alle ontwikkelingen in de branche.

Maar het goede van vroeger is er overeind gebleven. Vakmanschap, kwaliteit, service en aandacht voor de klant. Dit jaar bestaat het bedrijf 125 jaar.
 
125 jaar Sanders Loodgieters

Jacobus Sanders begon in 1891 in de Nieuwstraat 11 zijn bedrijf. Het was een café (een ‘dinsdagshuis’, alleen open op de marktdag; maar Jacobus hield ook zelf wel van een glaasje…) annex loodgieterij. Jacobus verhuurde ook marktkramen. Cornelis volgde de grondlegger op en begon in het pand Nieuwstraat 31 met het loodgietersbedrijf zonder café. Later kocht hij voor fl 7000,- het naastgelegen pand op nummer 33, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

Zoon Jacobus en neef Cees kwamen in 1930 in de zaak, waarna het bedrijf een vof werd. De zoon van Jacobus, Jan, is nu 73 jaar en is nog steeds ruim twee dagen in de week in het bedrijf werkzaam. “Ik ben vooral winkeloppas, zodat mijn zoon Alexander naar de klanten kan gaan,” zegt hij. Cees is sinds 2003 gepensioneerd.

Pinkster 3
Jans’ zoon Alexander (43) hielp als 8-jarige al mee in de winkel met vakkenvullen. Hij heeft tegenwoordig de leiding en zijn vrouw Natalie doet de administratie en diverse andere werkzaamheden. De twee monteurs zijn veel op pad in de buitendienst. Want druk is het bij het jubilerende loodgietersbedrijf!

Jan vertelt graag over vroeger: “Voor de oorlog was er natuurlijk weinig werk en vader ging toen op de fiets door de wijk om werk te zoeken. Later werd hij ook kelner in het Heerenlogement in de Nieuwstraat, waar hij vooral met Pinkster 3 een flinke duit verdiende.” Jacobus zou het werk als kelner er 25 jaar bij blijven doen. Jan en broer Cees kwamen in 1963 in de zaak.

Jan: “We woonden beneden en aan de voorzijde was vanaf 1965 het winkeltje. Boven woonde mijn overgrootmoeder.” Overigens was Jan in 1957 al elders begonnen met werken, want pa vond het geen goed idee om hem direct in de zaak te laten komen. Jan moest dagelijks naar zijn werk in Amsterdam, verdiende fl 16,- in de week, maar moest daarvan fl 8,40 aan busgeld en kosten voor zijn opleiding afdragen.

In 1967 kwam het aardgas volop uit de gasbel van Slochteren. Jan: “Iedereen ging toen over op aardgas. In de jaren '70 verkochten we ook veel bouwpakketten cv’s. Wij werkten hier op een gegeven moment wel met tien man. Maar ik werk liever zelf. Daarom gingen we terug naar de basis. Ik heb liever een kleinschalig goed bedrijf dat meer winstgevend is.”

Iedereen welkom
Alexander vertelt: “In heel Noord-Holland bestaan misschien nog twee of drie van deze winkeltjes. Wij staan heel goed bekend om onze vakkennis, kwaliteit en service. Bovendien zijn we heel klantvriendelijk. We hebben vaak aan één woord van de klant al genoeg om hem te begrijpen. We krijgen hier veel klanten uit Purmerend, maar ook mensen uit de wijde omgeving.” Al is het dan een kleine winkel, de familie Sanders vindt handhaving toch zinvol en denkt er niet over de zaak uit de Nieuwstraat te verplaatsen. Alexander vreest dan veel klanten te verliezen. “Kijk naar Cees van der Linden die van de Oude Vismarkt naar het bedrijventerrein verhuisde. Iedereen is bij ons welkom
.”

Specialisten
We hebben een lage drempel en veel mensen komen even langs als ze aan het winkelen zijn. Je kunt hier voor de deur parkeren voor laden en lossen. En bij ons weten ze dat het goed is.” Ondanks de geringe afmetingen van de winkel is het assortiment bij Sanders groot.

Dat kan alleen omdat het bedrijf ook over een loods aan de Van IJsendijkstraat beschikt. Alexander: “We gaan echt wel met onze tijd mee. We kopen via een inkooporganisatie nu groot in, zodat we goed meekunnen met de prijs.” Alexander en Jan beschouwen de door Jan handgemaakte zinken vergaarbakken voor de Purmaryn als een van de hoogtepunten. Ze moesten identiek zijn aan de oude. Maar ook de uitgebreide renovatieklus aan een Amsterdams grachtenpand, inclusief badkamers, renovatie en zonneboilers, mocht er zijn.

Loodgietersbedrijf Sanders werkt voor particulieren en bedrijven, zoals aannemers. Alle aspecten van het loodgieters- en installatievak komen aan bod. Maar ook voor gemeenten en technische diensten van instellingen. “Wij zijn specialisten en vinden altijd een oplossing.”

Oud vrouwtje
De tijd verandert en dat merken ze ook bij Sanders. “De klant is mondiger en neemt niet meteen je advies aan. Dat is wel eens lastig, want op YouTube wordt iets echt niet goed uitgelegd.


Mensen laten nu vaak een foto zien van een onderdeel dat stuk is en dat is wel handig. Klanten mailen hun vragen ook vaak naar ons. Maar ook voor een oud vrouwtje van 80 jaar nemen we de tijd,” vertelt Alexander. Een webwinkel is er nog niet. Maar de inkooporganisatie SALO heeft er wel één en Sanders verwacht aankomende zomer daarvan een van de ‘dropping points’ te zijn.

Loodgietersbedrijf Sanders gaat met de tijd mee. Kunststof waterleidingen, persfittingen, de nieuwste technieken bij de ketels, enzovoort. Alexander: “Ik neem mijn monteurs ook mee naar de VSK beurs in Utrecht. Wij zorgen voor voortdurende bijscholing.”

Passie
En hoe zal het gaan in de toekomst? “Het is spannend wat er allemaal in de binnenstad van Purmerend gaat gebeuren. Als ondernemer moet je heel hard werken, vaak wel 60 of 70 uur per week. Mijn ouders hebben me nooit gedwongen in de zaak te komen. Je moet dit met passie doen, of niet.” Alexander en Natalie hebben dochters van 9 en 11 jaar. “Dit is echt geweldig werk, maar ik weet niet of ik het mijn dochters wil aandoen om in de zaak te komen…”

(bron DagjePurmerend)

Hofleverancier wapen Sanders LoodgietersAlexander en Natalie Sanders Loodgieters